måndag 25 januari 2016

Mitt drömyrke

Yrken brandman

Mitt drömyrke är brandman. Jag tycker det verkar vara ett spännande yrke och man gör en bra insats och man kan rädda andra människors liv. Roligast med yrket är nog att man jobbar många tillsammans och att man får göra en bra insats. Det bästa med jobbet är att man får många arbetskompisar, det är roligt att jobba tillsammans och att köra brandbil, det är coolt. Arbetsuppgifterna är att släcka bränder och vid bilolyckor så får de hjälp till att klippa upp tak på bilar för att få ut skadade människor. kanske är det fler bränder på sommaren utomhus. På vintern har man räddningar på isen. 

Som brandman får man träna på olika brandscenarior på övningsfält. En del brandmän får utbilda sig till dykare och får dyka och rädda människor i vattnet. De kanske har trillat i när de skulle gå ombord till exempel.

Arbetstiderna är dygn och jour. Jag tror att de kommer passa mig bra. Jag känner till 2 som jobbar som brandman. 

De finns stora risker i yrket. Man kan bli brännskadad eller få rökskador eller i värsta fall dö. Brandstationer finns i varje stad. 

De sämsta med yrket är att man behöver jobba jour och sova på brandstationen. Då får man inte träffa sina barn på den dagen.  

För att man ska kunna bli brandman så ska man gå 3 årigt gymnasium och sedan 2 årig eftergymnasial utbildning. Om du vill bli brandingenjör måste du läsa i 3,5 år på högskola. Ingångslönen är ca 25000 kr/ månad.

credit: CARLOS62 via Foter.com / CC BY-NC

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar